JONGSTE JEUGD (6-9 jaar)

Uitgangspunten

Hockey is voor de Jongste Jeugd (JJ) van HC Schiedam (HCS) leuk, spannend en uitdagend.

De club is een plek waar de kinderen graag heen gaan en binnen een veilige omgeving spelenderwijs de spanning van winnen en verliezen leren kennen. Ze ontdekken op jonge leeftijd dat samenwerken in een team betekent dat het geheel groter is dan de som der delen.

HCS daagt de kinderen uit om op hun topniveau te presteren. De kinderen die vooral het plezier van het spelen in een team voorop stellen krijgen de kans om dit op een niveau te doen wat bij hen past.

Voor de kinderen die later top hockey willen spelen en bijvoorbeeld een plek in Dames 1 of Heren 1 ambiëren is er de kans om vanaf jonge leeftijd al een goede basis te vormen.

Hockey bij HCS is gestoeld op plezier en prestatie wat voortvloeit uit inzet voor het team vanuit het individu, en wederzijds respect.

Teamindelingen

De teams worden bij HCS ingedeeld conform de wensen en eisen van de hockeybond, de KNHB. Dit houdt in dat er op leeftijd wordt ingedeeld, waarbij de leeftijd van het kind op 1 oktober als peildatum wordt gehanteerd. Voor de JJ betekent dit:

 • 3-5 jarigen: Panasj
 • 6 jarigen: 1e-jaars F (puppycompetitie, zie ook verder)
 • 7 jarigen: 2e-jaars F (3-tallen, 6-tallen in de derde periode)
 • 8 jarigen: 1e-jaars E (6-tallen)
 • 9 jarigen: 2e-jaars E (8-tallen)

De uitzondering die HCS hierin maakt is kinderen die beginnen met hockey (1e jaar) in de F. Voor kinderen in deze leeftijd kunnen vriendjes en vriendinnetjes dé reden zijn om met hockey te beginnen. In de F staan wij dan ook toe dat kinderen in een 2e-jaars F team meespelen terwijl ze 1e-jaars zijn of andersom. Wel is de fysieke ontwikkeling van een kind hierbij leidend. Het kind moet wel met zijn/haar niveau passen binnen de groep.

Nieuwe leden

Voor nieuwe leden geldt dat ze als proeflid twee maanden mogen meetrainen alvorens de keuze te maken om lid te worden. Alleen volwaardige leden mogen meedoen aan de competitie. Een proeflid wordt automatisch volwaardig lid na twee maanden proeflid te zijn geweest. Als een kind eerder aan de competitie wil meedoen, kan er door de ouder een voortijdige beoordeling aangevraagd worden bij de JJ commissie. 

Nieuwe leden van de F-leeftijd en de 1e-jaars E kunnen een voorkeur opgeven in welk team ze terecht komen. Kinderen van 2e-jaars E leeftijd kunnen alleen kiezen als het geen "selectie" team betreft. Na het eerste jaar draaien alle kinderen regulier mee in de teamindeling.

Opleiding

HCS kiest ervoor om voor de JJ vooral de trainingen te richten op techniek. De trainingscoördinator ontwikkelt in samenwerking met de JJ commissie en commissie TopHockey een plan voor een heel seizoen. Dit plan gaat uit van het goed leren van de basistechnieken op een leuke wijze.

De vrijdagmiddagtraining voor de volledige JJ zal in het teken staan van een "parcours” gericht op techniek ontwikkeling wat de kinderen met hun team aflopen.

De E teams krijgen een tweede training op woensdagmiddag. Deze training zal meer elementen bevatten in de vorm van het beheersen van de geoefende technieken in kleine spelsituaties of spelvormen. Deze training zal dan ook met het team zijn en 1 uur duren.

Aanbod

Naast de reguliere trainingen en competitie biedt HCS de volgende zaken voor JJ leden:

 • Panasj
 • Puppycompetitie
 • Coachingsavonden voor ouders
 • Trainersavonden voor ouders
 • Spelbegeleidingsavonden voor ouders
 • Clinics
 • Evenementen
 • Zaalhockey

 

Puppycompetitie

Voor de 1e-jaars F wordt vanuit de KNHB geen competitie aangeboden. Dit komt voort uit het feit dat bij veel clubs buiten de randstad de kinderen pas op hun 6e of 7e aan hockey beginnen. Vanuit de ervaringen in het verleden blijkt bij HCS en de omliggende clubs een grote behoefte aan een competitievorm voor die kinderen die al enig tijd een vorm van hockeyschool volgen. HCS heeft zich tot doel gesteld een competitie voor deze kinderen te organiseren, en doet dit onder de naam "puppycompetitie”.

Klik in het menu boven aan deze pagina op "Lid worden" om je direct in te schrijven of ga naar het menupunt "HC Schiedam" - "Lidmaatschap"  voor meer informatie over de contributie en het lidmaatschap.

 

 

JONGSTE JEUGD (6-9 jaar)