3) 'De Korte Corner' 'Positief coachen
Ko 10 Februari

3) 'De Korte Corner' 'Positief coachen

Inleiding
Positief coachen helpt trainers en coaches bij het begeleiden van sporters. Door positief te communiceren kunnen sporters zich optimaal ontwikkelen. Ook blijkt, dat minder kinderen zullen afhaken bij hun club.


Korte termijn coaching
Uit onderzoek is gebleken, dat veel trainers en coaches gefocust zijn op resultaat op korte termijn. Zij willen winnen. Hierdoor kijken zij vooral naar wat er niet goed gaat. Dan kan je namelijk datgene wat niet goed gaat zien te verbeteren, redeneren zij. Spelers die in hun ogen een fout maken, worden om die reden direct gewisseld. Korte termijn coaching uit zich vaak in negatieve feedback en opmerkingen over wat er niet goed gaat tijdens de wedstrijd of training. Met als gevolg een negatieve dynamiek in het team, spelers die onzeker worden, ontevredenheid en verlies van vertrouwen.

Taakgericht vs. resultaatgericht (oorzaak en gevolg)
Coaches geven de spelers in de voorbespreking van een wedstrijd enkele taken mee (HOE gaan wij het vandaag doen..). Maar in de emotie van de wedstrijd wordt er niet meer op die taken gecoacht, maar op resultaat (scoren, corners halen, winnen). Toch is het belangrijker om tijdens de wedstrijd positieve, taakgerichte aanwijzingen te blijven geven en te coachen op de taken die in de voorbespreking zijn genoemd. Complimenten geven als spelers het goed doen. En als er iets niet goed gaat, vertellen hoe ze het de volgende keer beter kunnen doen. Een mooie houvast is de 3+1 regel: geef drie keer positieve feedback en één keer een verbeterpunt aan. Zo zorg je voor plezier en zelfvertrouwen, twee cruciale succesfactoren voor de ontwikkeling van spelers.

Positief trainen
Ook tijdens de training is het belangrijk om op beleving te coachen. Trainers moeten er vanuit gaan, dat spelers naar de training komen om te willen leren van de trainer en om echt hun best te doen. Maar dat is nog geen garantie, dat alles even goed lukt op de training. Het is daarom belangrijk om 
de spelers te coachen op de keuze die hij of zij maakt en niet op de uitkomst. Een voorbeeld: een speler ziet de spits vrijlopen en probeert deze aan te spelen. Maar de pass is net iets te hard. Geef dan een compliment over de goede keuze van de pass ("goed gezien!”) en richt je niet op het slechte resultaat van de actie ("niet zo hard, nu zijn jullie de bal weer kwijt!”)


Emotie bij ouders
Sport is emotie, ook als het niet op het hoogste niveau wordt gespeeld. Ouders komen graag naar hun hockeyende kind kijken. Samen met andere ouders de spanning van de wedstrijd beleven. En na afloop je kind een compliment geven met zijn of haar spel, of er nou gewonnen is of niet. Zo zou het moeten zijn. Helaas zijn er ook ouders die vooral gericht zijn op korte termijn resultaat en niet op de ontwikkeling van hun kind en andere spelers.

Het doel is om spelers gedurende een hockeyseizoen telkens een beetje beter te laten hockeyen. Door een positieve houding van de coach, de trainer en de ouders zal het kind meer plezier beleven en zich sneller ontwikkelen. Een kind dat niet bezig is met resultaat (winnen) maar alles op alles zet om zichzelf te verbeteren, is een winnaar!

Nieuws afbeelding