14) De Korte corner – Van op het veld, naar voor de klas
Ko 26 Augustus

14) De Korte corner – Van op het veld, naar voor de klas

Door Liselotte van Adrichem


De jeugd gaat weer trainen! En voor leuke, leerzame trainingen zijn enthousiaste trainers nodig. Gelukkig dienen zich ieder jaar weer nieuwe trainers aan. Jeugdspelers of senioren die een passie hebben voor het spelletje en het leuk vinden om spelers wat bij te leren.
In "De korte corner” laten we de komende weken deze enthousiaste trainers aan het woord. Deze keer vertelt Liselotte van Adrichem, trainer/coach van jongens C1, hoe training geven haar beroepskeuze heeft beïnvloed.

Pubers. Iets waar ik dagelijks mee te maken heb in mijn leven. ‘Waarom pubers? Wat vind je nou zo leuk aan ze?’ Dat zijn vragen die ik dagelijks te horen krijg. Ik zit nu in mijn derde leerjaar van de lerarenopleiding docent aardrijkskunde. Ik geef 2 dagen in de week les op de middelbare school, dit jaar op het Lyceum Vos. Ook doe ik aan huiswerkbegeleiding en planning. Daarnaast geef ik al 4 jaar training op HC Schiedam, dit seizoen aan JC1. Zelf hockey ik in dames jong 1. Ik begon dus eerst met training geven op de hockey, waardoor ik vervolgens mijn keuze heb gemaakt om leraar te gaan worden. 

Hoe dan? Van trainer op de hockey, naar een docent op het voortgezet onderwijs. Ik begon bij de jongste jeugd als trainster en coach. Dit vond ik erg leuk, maar gaf mij niet de uitdaging die ik zocht. Vervolgens ben ik bij de D-jeugd terecht gekomen. Dat was al wat uitdagender en interessanter en ik begon nog meer nieuwsgierig te worden naar de wat oudere jeugd. Vorige jaren ben ik coach geweest van MB2 en JC2. Hier merkte ik echt dat ik er veel plezier in had en genoeg uitdaging kreeg. Deze leeftijdsgroepen zijn niet makkelijk, maar wel de periode waar ze veel groeien, op hockey gebied en persoonlijk.

Ik vind het mooi van mezelf dat ik van een keertje per week training geven, uitgegroeid ben naar een leraar in opleiding. Door het ontwikkelen op de hockey als trainster heb ik mijn keuze gemaakt om leraar te willen worden. Want naast dat pubers enorm lastig kunnen zijn, is het ook de leukste groep die ik me maar kan bedenken. Ze zijn nog zó in ontwikkeling en als jij weet hoe je er mee om moet gaan, ben je goed op weg als trainer. Elke training en wedstrijd loop ik met een lach het veld af, ondanks dat je soms een wedstrijd verliest. Ik weet namelijk dat er weer veel geleerd is, en dat is voor mij het belangrijkste.

Het uitdagende en grens opzoekende gedrag van pubers is iets waar enorm veel mensen tegen op zien. Sommigen vinden het onbegonnen werk of weten gewoon simpelweg niet hoe ze met pubers om moeten gaan. Dat gedrag, dat is iets wat mij juist aanspreekt. Maar interesse in iets hebben en het vervolgens echt doen, is nog wel eens een verschil. 

Je moet namelijk ook goed met pubers om kunnen gaan. Op deze leeftijd botsen ze vaak met hun omgeving. Dat ik goed met pubers om kan gaan, leerde ik dus op de hockey. Toen ik dat besef ook kreeg, viel voor mij het juiste kwartje; dit wil ik nog zo lang mogelijk doen. Voor een groep jongeren staan en hun onderwijzen.  Sterk in je schoenen staan is dan ook wel een must, je moet jezelf zeker niet laten wegzetten door zo’n groep jongens en meisjes van 14/15 jaar. Door de jaren heen heb ik dit ontwikkeld. 

Soms heb je namelijk niet alleen je handen vol aan die pubers, maar ook aan hun ouders. Er zijn altijd ‘lastige’ ouders waar je mee te maken krijgt. Toen ik 16 was en voor het eerst training ging geven, had ik hier geen enkel besef van. Dat was soms dus erg schrikken, als er een ouder boos op jou wordt omdat hun kind bijvoorbeeld niet genoeg speeltijd krijgt…Maar gelukkig zijn er ook zoveel leuke ouders, die enorm veel waardering voor je hebben en je helpen met alles. Deze ervaringen hebben ervoor gezorgd dat ik een streepje voor heb als beginnend docent, ik heb namelijk al ervaring met het omgaan met ouders. Hier krijg ik nu ook weer lessen over op school. Zo kan ik mijn praktijkervaring van de hockey koppelen aan de theorie op school, en zo ook weer omgekeerd.

Zo zie je dus maar, hoe een hobby je toekomst kan worden!


Nieuws afbeelding