7) De Korte corner – HCS gaat voor breed motorisch opleiden
Ko 6 Juni

7) De Korte corner – HCS gaat voor breed motorisch opleiden

Door Remco Hartgers

Bewegingsarmoede
Je hoeft een krant maar open te slaan en er staat wel weer een artikel over "bewegingsarmoede bij de jeugd” of "de verminderende motorische vaardigheden van onze kinderen”. En alle experts in die artikelen zijn het met elkaar eens: kinderen spelen niet meer buiten en het enige dat ze nog bewegen zijn hun duimen en hun pupillen op het beeldscherm van hun computerspelletje! 
Ikzelf ben opgegroeid in Twente en woonde aan de rand van een bos. Mijn vriendjes en ik waren altijd buiten: klimmen, voetballen, "fietshockeyen” (een soort polo, maar dan op de fiets). En als het hockeyseizoen afgelopen was, stond ik soms hele dagen op de tennisbaan. In mijn jeugd kwamen alle bewegingsvormen aan bod. 

ASM: Athletic Skills Model
Wetenschappers onderkennen het "bewegingsprobleem” van de huidige jeugd. Zij hebben daarom een model ontwikkeld, waarbij de 10 belangrijkste bewegingsvaardigheden worden weergegeven in de zogenaamde Skills Garden. Die 10 vaardigheden zijn:

1.Springen
2.Klimmen
3.Zwaaien
4.Balanceren
5.Gooien
6.Mikken
7.Overspelen
8.Hardlopen
9.Stoeien
10.Rollen



Figuur 1: uit presentatie KNAS

Het idee achter dit Athletic Skills Model (ASM) is, dat als je een goede sporter/beweger wilt zijn, je breed motorisch moet zijn opgeleid. Dat wil zeggen, dat je ook andere vormen van bewegen, dan alleen nodig is in jouw sport, moet beheersen. 

ASM en hockey
Hockey is een veelzijdige sport, als het gaat om beweging. Van de hierboven genoemde 10 basisvaardigheden zijn er zeker 7 of 8 belangrijk voor een hockeyspeler. De vraag is alleen, of al deze specifieke vaardigheden voldoende aan bod komen tijdens de reguliere hockeytrainingen. Aangezien veel kinderen maar één sport beoefenen en minder vaak buiten spelen, worden die bewegingsvormen ook buiten de hockeytraining niet geoefend. 

Om op HCS onze jeugdspelers, zowel prestatie als ook breedte, op te leiden tot complete hockeyers, zullen wij die "ontbrekende” motorische oefeningen ook moeten aanbieden. Hoe wij dit de komende jaren willen introduceren, leest u hieronder.

HCS en motorisch leren
In voorgaande "Korte corners” hebben wij de visie van HCS uitgelegd t.a.v. presteren. Daarbij hebben wij het gehad over "Winst boven winnen”. M.a.w. in onze jeugdopleiding vinden wij het belangrijker dat spelers iedere training en iedere wedstrijd weer een beetje beter leren hockey. Wij zetten dus niet in op het winnen van wedstrijden, maar het opleiden van individuele spelers, waardoor het team gedurende het seizoen steeds beter gaat presteren.

Een belangrijk onderdeel van die opleiding is het trainen van motorische vaardigheden: "van goede beweger naar goede hockeyer”. Om dit te bereiken willen wij het Athletic Skills Model stap voor stap introduceren binnen HCS. Komend seizoen (2018-2019) starten wij met een derde trainingsmoment per week voor onze eerste C- en D-jeugdteams. Op donderdagen wordt een circuittraining geven, waarin 6 oefeningen worden aangeboden. In de 3 "hockeyoefeningen” worden specifieke technieken aangeleerd, zoals de backhandslag en turn. Daarnaast zijn er 3 "niet-hockeyspecifieke” oefeningen: een oefening voor loopscholing, een oefening voor oog-hand coördinatie en een oefening waarin een andere sport wordt beoefend, zoals handbal, voetbal of rugby. 
Het plan is om dit circuit komend seizoen ook een aantal keren aan te bieden aan de C- en D-breedteteams, zoals wij dat ook dit seizoen in maart hebben gedaan. 

Waarom deze circuittraining?
Doel van deze training is vierledig: 
1. Spelers breed-motorisch opleiden
2. Spelplezier verhogen
3. Blessurepreventie
4. Drop-outs verminderen

Dit vierde punt verdient nog wat meer uitleg. Gebleken is, dat de meeste hockeyclubs kampen met uitval van leden in de A- en B-jeugd. Spelers van die leeftijd hockeyen vaak al vanaf hun 6de of 7de. Zij kunnen het steeds moeilijker opbrengen om naar trainingen te komen. De verleiding om geld te verdienen, uitgaan en te "chillen met vrienden” is groot. Een aantal heeft de indruk, dat ze al genoeg hebben gesport en willen hun tijd liever zelf indelen.
Door de trainingen anders in te delen, veelzijdiger oefeningen aan te bieden en in kleinere groepjes te werken verwachten wij spelers langer aan de club te kunnen binden: een leven lang plezier in hockey!

Nieuws afbeelding