2) 'De Korte Corner' Spelgericht trainen
Ko 9 Februari

2) 'De Korte Corner' Spelgericht trainen

Spelgericht trainen
Hockeyen bestaat uit 3 centrale teamfuncties: Balbezit, Niet-balbezit en Omschakelen. Tijdens de wedstrijd moeten de spelers telkens technische en tactische keuzes maken. In balbalbezit kan een keuze zijn: afspelen of zelf doorlopen met de bal. In Niet-balbezit moet een speler soms beslissen of hij een tegenaanval moet onderbreken of juist vertragen. Omschakelen betekent dat wij de bal verliezen of juist onderscheppen. Snel de juiste keuze te maken, kan een doelpunt voorkomen of bij balwinst een kans opleveren met misschien wel een goal. 

Structuur en chaos
Een hockeywedstrijd is 20% structuur en 80% chaos. Die chaos ontstaat, omdat beide teams regelmatig de bal verliezen aan de tegenstander. Tijdens die omschakeling ontstaat er een tijdje chaos. Beide teams moeten zich instellen op de veranderde situatie. 

Toch trainen veel teams juist op structuur, zoals pass-oefeningen zonder weerstand. Ook bij de jeugd zie je nog (te) vaak rijtjes met speler die om de beurt om een pylonnetje moeten dribbelen. Vaak is het partijtje aan het eind van de training de enige spelgerichte oefening van de training. 

Spelgericht trainen: train wat de wedstrijd vraagt
Om het leerrendement van onze spelers zo hoog mogelijk te maken, richt HC Schiedam zich op het Spelgericht trainen. Door oefenstof aan te bieden met veel spelvormen, worden spelers uitgedaagd om zelf oplossingen te bedenken. In een spel- of wedstrijdvorm moeten spelers telkens keuzes maken, net als tijdens de wedstrijd in het weekend. 

Spelgerichte oefeningen hebben vaak een Balbezittende speler of partij en een Niet-balbezittende speler of partij. Daarnaast kan er een omschakeling plaatsvinden tijdens de oefening. Deze oefeningen zijn vaak dynamisch en spelers hebben veel balcontact, waardoor niet alleen tactiek (keuzes maken), maar ook techniek en fysiek wordt geoefend. 

Expliciet vs. Impliciet leren
Het is zeer effectief om met de juiste oefenstof het impliciet trainen van technische vaardigheden toe te passen. Impliciet betekent, dat de spelers al doende moeten leren. Het moeten maken van keuzes is daarbij een belangrijk onderdeel. Daartegenover staat het expliciet leren. Hierbij ligt de nadruk meer op de uitleg (explain) van de techniek.


Een voorbeeld:

Om spelers aan te leren om met de bal 180 graden van richting te veranderen (reverse), kan je de spelers om de beurt om een pylon in het midden laten drijven en weer terug. De trainer doet de techniek voor en legt uit, waardoor de spelers regelmatig stilstaan.

Je kan ook een spel met ze spelen. Het spel heet smokkelaar. De spelers moeten goudstaven (hockeyballen) smokkelen van land A naar land B. Daarvoor moeten zij door een poortje in de cirkel drijven en snel weer uit de cirkel gaan. Want in de cirkel staan ook douaniers, die de smokkelaars kunnen tikken.

op deze wijze leert de speler niet alleen drijven met richting veranderen, maar wordt ook het herkennen van de ruimte getraind (wanneer kan ik door een poortje?). 

De trainers van HCS hebben een inlogcode voor The Hockey Factory, een website waarin zij spelgerichte oefenstof kunnen downloaden. Een doorgaande leerlijn voor de F-jeugd t/m de A-jeugd zorgt ervoor dat ieder team de juiste oefenstof krijgt aangereikt.  

Nieuws afbeelding